shape

OVER ONS

Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. Ieder jaar in september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten om scholen daarbij te helpen. Jaarlijks doen meer dan 1.000 scholen in het primair-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mee.

Elk jaar staat een ander thema centraal. De activiteiten in de Week Tegen Pesten verschillen per school. Dat is juist de kracht. Kies iets dat bij jullie past. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten. Hieronder vind je de vragen die het meest aan ons gesteld worden. En de antwoorden erop natuurlijk ook.

Op de hoogte blijven van de Week Tegen Pesten?

Met de Inspireer Mij Mail ben je op de hoogte van de posters, lesmaterialen en webinars. Ook ontvang je inspiratie rondom het thema pesten.

Meld je aan voor de Inspireer Mij Mail

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Wat is de Week Tegen Pesten?

  De Week Tegen Pesten is een landelijke projectweek die Stichting School & Veiligheid ieder jaar in de vierde week van september organiseert. De week staat helemaal in het teken van, je raadt het al: pesten. Er wordt speciaal voor deze week lesmateriaal ontwikkeld bij het thema van dat jaar. Dit is, samen met de activiteiten en posters, gratis beschikbaar.

 • Voor wie is de Week Tegen Pesten?

  In de Week Tegen Pesten sta jij als leraar centraal. Als leraar speel je een grote rol in het realiseren van een prettige groep en veilige klas voor iedereen. Leraar zijn betekent zoveel meer dan alleen het overdragen van kennis aan leerlingen. Naast rekenen, taal, scheikunde en geschiedenis leer je ze ook hoe je met elkaar omgaat. Welk gedrag wel en niet toelaatbaar is. En wat het betekent om onderdeel te zijn van een groep én een burger in een samenleving. Voor de Week Tegen Pesten lanceren we elk jaar nieuwe informatie en tools die jou helpen om daarmee aan de slag te gaan.

 • Hoe kun je meedoen aan de Week Tegen Pesten?
  • Zet je school op de kaart: Meld je als school aan voor het Week Tegen Pesten Google-kaartje. Zo laat je heel Nederland zien dat jullie school meedoet en inspireer je andere scholen door jullie activiteiten te delen.
  • Bestel het campagnemateriaal
  • Bekijk het lesmateriaal en de agenda
 • Wanneer is de Week Tegen Pesten 2024?

  Stichting School & Veiligheid organiseert de Week Tegen Pesten van 23 t/m 27 september 2024. Noteer de data alvast in de agenda’s!

 • Wat is de slogan van de Week Tegen Pesten 2024?

  De slogan van de Week Tegen Pesten 2024 is ‘Denk FF na‘.

 • Waarom bestaat de Week Tegen Pesten? Waarom wordt deze in september georganiseerd? En wat is het doel?

  Pesten is een belangrijk onderwerp als het gaat over sociale veiligheid op scholen. Pesten komt nog steeds voor op iedere school en in iedere klas. Als pesten niet tijdig wordt aangepakt heeft dit grote gevolgen. Onderzoeken tonen aan dat slachtoffers van pesten, zelfs jaren later nog, kampen met psychische problemen. Naast de negatieve gevolgen voor de slachtoffers, tast pesten het gevoel van veiligheid aan bij álle leerlingen. Het zorgt voor een negatieve sfeer in de hele groep. Extra aandacht is nodig en daarom organiseren we traditiegetrouw de Week Tegen Pesten in de vierde week van september. Deze week is gekozen omdat het goed is om aan het begin van het schooljaar – de Gouden Weken – een sterke start te maken met het werken aan een fijne en veilige school. In deze eerste weken kun je de meeste invloed uitoefenen op een positieve groepsvorming. De Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij.

 • Waarom heet het ‘de Week Tegen Pesten’? Het klinkt zo negatief.

  Met de Week Tegen Pesten willen we dat zo veel mogelijk scholen aandacht besteden aan pesten – of beter gezegd – aan het maken van een goede start met elkaar. Het is belangrijk om het onderwerp pesten bespreekbaar te maken en te houden. Dit is ook wat leerlingen aangeven. Zij vinden het belangrijk dat er over pesten gepraat kan worden in de klas. Hierbij steken we vanuit Stichting School & Veiligheid in op positieve groepsvorming, want dat is immers het werkzame element in het creëren van veilige groepen waarin kinderen zichzelf mogen zijn. Jezelf en de ander hierin accepteren is ontzettend belangrijk. Tegelijkertijd willen we ook het beestje bij de naam noemen. Het is en blijft pesten; iets wat voor velen een blijvende invloed op hun leven heeft. Dus door in te steken op positieve groepvorming, willen we tegelijkertijd pesten tegengaan.

 • Sinds wanneer bestaat de Week Tegen Pesten?

  De Week Tegen Pesten begon in België in 2005. De Vlaamse Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in de Zilveren Weken georganiseerd. Sinds 2014 organiseert Stichting School & Veiligheid de Nederlandse Week Tegen Pesten in september; in de Gouden weken.

Heb je een vraag over de Week Tegen Pesten?

Wil je advies over een situatie die speelt in de klas of op school? Zoek je informatie voor een media-item? Of ben je een leerling en zoek je informatie over pesten? Hieronder vind je onze contactgegevens.

CONTACT

Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht
weektegenpesten@schoolenveiligheid.nl

PERS

Wil je informatie om een item te maken over de Week Tegen Pesten? Neem contact op via: communicatie@schoolenveiligheid.nl

Overige informatie voor de pers vind je hier.

VOOR LEERLINGEN

Ben je tussen de 8 en 18 jaar en wil je informatie over pesten op school of tips en adviezen om pesten tegen te gaan?

Bezoek pestweb.nl

ADVIESPUNT

Heb je andere vragen of wil je advies over situaties die spelen in de klas of op school?

Neem contact op met het Adviespunt