Zo begint het vaak wel, maar verhalen (door)vertellen over een ander kan snel omslaan van onschuldig geklets naar schadelijk gedrag, zoals roddelen, buitensluiten of pesten. En dit kan een grote impact hebben op degene waar de roddel overgaat, maar ook op de sociale veiligheid in de klas.
De slogan ‘Denk FF na!’ moedigt aan om even stil te staan. In de snelheid waarmee verhalen verspreiden en vaak groter worden kan een korte pauze een groot verschil maken in jouw reactie. Dus denk FF na voordat je iets gelooft en verder verspreidt. Want welke impact heeft dit op de ander? Hoe wil je zelf met anderen omgaan? En wat hebben we hier als groep eigenlijk over afgesproken?
Wist je dat?
De betekenis van roddelen in woordenboek Van Dale wordt beschreven als: ‘opzettelijk slechte dingen over iemand vertellen; kwaadspreken, lasteren.’ In wetenschappelijke zin wordt roddelen gedefinieerd als ‘het praten over iemand in afwezigheid van die persoon’, wat dus niet altijd negatief hoeft te zijn. Dit laat precies de ingewikkeldheid van roddelen zien. Is roddelen altijd slecht? Kun je ook positief roddelen? Kunnen we zonder roddelen? Waar liggen de grenzen?
Het hele jaar goed voor elkaar!
Speciaal voor het primair onderwijs ontwikkelden Stichting School & Veiligheid, in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut, de wetenschap en het onderwijs, een publicatie met vijf tips om als leraar een belangrijke bijdrage te leveren aan het voorkomen van pesten in jouw klas. Nieuwsgierig wat jij kunt doen?
Ga naar de publicatieOp dit moment is er een publicatie voor het voortgezet onderwijs in ontwikkeling. Wij verwachten deze in november uit te brengen.