shape

We zijn live!

Marijke van der Zalm Adviseur Pesten 16 mei 2023

Vandaag lanceren wij met trots:

  • Onze nieuwe website
  • De slogan van de Week Tegen Pesten 2023
  • Het nieuwe logo

Nieuws

Tijd voor een nieuw jasje

De Week Tegen Pesten is inmiddels een bekend begrip in Nederland. Wij zijn blij dat er elk jaar steeds meer scholen meedoen en aandacht schenken aan het tegengaan van pesten, en dus werken aan een veilige school.

Daarom vinden wij het tijd voor een nieuw jasje! De website heeft een nieuwe uitstraling, maar je vindt er nog steeds de informatie die je van ons gewend bent. Hopelijk op een meer overzichtelijke en inspirerende wijze.

Verder hebben we afscheid genomen van het ‘vertrouwde’ Week Tegen Pesten-logo. Het nieuwe logo sluit beter aan bij de huisstijl van onze organisatie, Stichting School & Veiligheid.

En dan… de slogan!

Leraren merken dat de leerling, net als de burger in de samenleving, zich steeds meer op zichzelf richt; het ‘ik’ staat centraal. Rekening houden met elkaar wordt moeilijker, waarmee spanning en ook polarisatie steeds meer de school in komt.

“Misschien komt het door corona, of door de veranderende samenleving, maar wij zien op school dat veel kinderen (en ouders) zichzelf erg in het middelpunt willen plaatsen. Rekening houden met elkaar is niet meer standaard. Aandacht hiervoor zou goed zijn!”

Het samenleven in de school, op een veilige en prettige manier, komt meer onder druk te staan. ‘Samenleven kun je leren’, schreef één van de scholen. Het raakte meteen en pakte de kern; het thema voor ons was helder.

Deel van de gemeenschap

We geven dit jaar extra aandacht aan het groepsgevoel. Laten we met elkaar teruggaan naar de basis, waarin iedereen voelt dat ‘ie onderdeel is van de gemeenschap. Want betekent onderdeel zijn van een gemeenschap ook niet dat je als leerling daar zelf een positieve invloed op hebt?

Samen vorm je een fijne groep waarin pesten geen ruimte krijgt, want samen zijn we iedereen. Als leerlingen zich onderdeel voelen van de gemeenschap, heeft dat een positieve invloed op het gedrag en op de ontwikkeling van sociale en morele competenties van leerlingen. En daarmee logischerwijs ook op het voorkomen van pesten. Je onderdeel voelen van de gemeenschap is één, maar daarnaast blijft ook de vraag: Hoe doe je dat? Een leuke groep zijn?

Dit heeft geleid tot de slogan van de Week Tegen Pesten 2023, namelijk:

Goed voor elkaar!

Zijn jullie goed voor elkaar? Dan hebben jullie het goed voor elkaar!

En zo doe je mee…

Vanaf vandaag is het mogelijk om jouw school aan te melden op ons vernieuwde Week Tegen Pesten Google-kaartje! Zo laat je heel Nederland zien dat jullie school meedoet en inspireer je andere scholen door jullie activiteiten te delen. Laten we Nederland vullen met pinnetjes!

Wat kun je de komende tijd verwachten?
Op de Doe Mee-pagina kun je de nieuwe Week Tegen Pesten posters bewonderen. Net zoals vorig jaar ontworpen door Studio Rrook. We zijn hiervoor op bezoek geweest bij een basisschool in Den Haag en een middelbare school in Geldermalsen. Wat hadden we een geweldige modellen! Super leuk hoe enthousiast de leerlingen en leraren waren om mee te werken aan de poster. De posters zijn nu (gratis) te bestellen!

Lesmaterialen
Onze Week Tegen Pesten-partners zijn druk aan de slag met het ontwikkelen van de nieuwe lesmaterialen. Vanaf juni komen de eerste materialen online. Naar verwachting is eind juni het aanbod compleet. Het beloven weer mooie, waardevolle lessen te worden!

Webinars
In aanloop naar de Week Tegen Pesten komt er weer een mooi aanbod van webinars. Deze sluiten aan bij het thema ‘Goed voor elkaar!’. Speciaal voor de Week Tegen Pesten worden deze activiteiten gratis aangeboden. De agenda van deze activiteiten komt vanaf juli online.

Dus, wil je graag op de hoogte gehouden worden?

·       Zet je school op de kaart en vink ‘houd me op de hoogte van de Week Tegen Pesten’ aan. Zo ontvang je alle updates rondom de Week Tegen Pesten en een dosis inspiratie om pesten tegen te gaan en te werken aan een positieve sfeer in de klas.
·       Volg ons op Facebook en Instagram.
·       Leuk nieuws: binnenkort zijn we ook te volgen op Pinterest.

Contact

Heb je vragen over de Week Tegen Pesten of wil je ons laten weten wat je van onze nieuwe site vindt? Stuur ons dan gerucht een mail, dat kan naar: weektegenpesten@schoolenveiligheid.nl.