8 Redenen waarom het de Week Tegen Pesten heet
“Waarom maar één week in het jaar? En waarom heet het niet de Week van de Vriendschap?" Dit zijn de 8 redenen waarom het wél de Week Tegen Pesten heet.
Verder lezen
Op een gewone werkdag hadden wij een interessante e-mail in de inbox van ‘Week Tegen Pesten’. Het was een e-mail van de 12-jarige Darren. Hij mailde ons over zijn eigen ervaring met pesten en hoe vastbesloten hij daardoor is om pesten tegen te gaan. Hij wilde graag een bezoekje brengen aan het team van de Week Tegen Pesten om ons een paar vragen te stellen.
En zo kwam het dat wij kennis mochten maken met Darren: een jonge held met een missie, die uit eigen ervaring weet hoeveel pijn pesten doet. Wij waren onder de indruk van zijn vastberadenheid om pesten tegen te gaan en iets voor andere kinderen te doen. Hij begrijpt niet alleen hoe het voelt om gepest te worden, maar hij voelt ook intens mee met anderen die hetzelfde meemaken. En daarom komt hij in actie!
Op zijn eigen YouTube-kanaal plaatst hij deze week elke dag een nieuwe video om aandacht te vragen voor pesten. En in één van deze video’s is te zien hoe hij ons interviewt over de Week Tegen Pesten.
Darren wist ons scherpe vragen te stellen! Bijvoorbeeld: Hebben jullie ambassadeurs? Waarom is er eigenlijk maar één keer per jaar een ‘Week Tegen Pesten’? en ‘Wat als je school niet meedoet aan deze week, maar jij het als leerling wel belangrijk vindt?’ Deze vragen lieten zien dat Darren niet alleen moedig is, maar ook serieus nadenkt over hoe we pesten met elkaar kunnen aanpakken.
Darren vertelde ons deze dag ook openhartig en moedig over zijn eigen ervaringen met pesten. Hij was ontroerd toen hij vertelde over de keren dat hij straf kreeg, terwijl hij voor zichzelf opkwam. Hij vertelde over het verdriet en hoe het voor hem niet te begrijpen was. Want het lag toch niet aan hem? En nu moest hij in de pauze binnenblijven. Maar hij vertelde ons ook over die ene leraar die een verschil voor hem maakte; de gymleraar die hem wel serieus nam door naar hem te luisteren, interesse in hem te tonen en hem te vragen wat hij voor hem kon betekenen.
Darren vindt dat elke school streng moet optreden tegen pesten. Hij is blij met zijn huidige juf, die ook terug te zien is in één van de video’s, want de juf praat erover in de klas en treedt op tegen pestgedrag.
Darren zijn belangrijkste tip voor alle leraren:
Luister naar degene die wordt gepest! Neem het serieus. En spreek de pester aan, zodat hij leert van zijn fouten.
En zijn tip voor kinderen die gepest worden:
Praat erover! Dat is het allerbeste wat je kunt doen.
Het was ongelofelijk ontroerend en inspirerend om met Darren te praten. Zijn toewijding aan het helpen van anderen en het creëren van een veilige schoolomgeving is iets waar we allemaal van kunnen leren en naar kunnen streven. Het deed ons weer extra beseffen waarom ook wij ons hiervoor inzetten. Iedereen kind verdient het om zich op school te kunnen ontwikkelen in een veilige, respectvolle en vriendelijke omgeving.